Siirry sisältöön

Erimielisyydet taloyhtiöissä ja niiden ratkaisu

Syksyn 2013 kyselyiden perusteella kolmanneksella osakkaista on toistuvia riitoja taloyhtiössä ja riitojen määrä ei ole ainakaan vähentynyt uuden asunto-osakeyhtiölain tultua voimaan heinäkuussa 2010.

Dokumentti

Osakkaiden väliset erimielisyydet koskevat yleensä osakehuoneistojen ja/tai yhteisten tilojen käyttöä ja remontointia. Osakkaiden ja taloyhtiön väliset riidat koskevat yleensä osakkaiden yhdenvertaista kohtelua, kunnossapitovastuun jakoa, osakkaan vastikkeenmaksuvelvollisuutta ja puutteellista tai virheellistä johtamista.

Alla vaihtoehtoisia keinoja erimielisyyksien vähentämiseksi ja niiden ratkaisemiseksi taloyhtiöissä:

Miten As Oy-lain noudattamista valvotaan?

Siitä, miten as.osakeyhtiölakia pitäisi kehittää, voidaan - ja pitää - keskustella. Mutta sitä ennen oliis tarpeen selvittää yksi asia: miten lain noudattamista valvotaan? Miten korjataan tämä nykyinen nurinkurinen tilanne, jossa nimenomaan hallitus ja isännöitsijä voivat rikkoa lakia ihan vapaasti rikkoa eikä siitä seuraa rikkojalle yhtään mtiönä? Kokemukseni mukaan hallituksen jäsenet eivä edes tunne lain sisältää

Lampaat koloissaan

Yhtiökokoukseen osallistuvat osakkaat ovat lampaita, yhtä sutta lukuun ottamatta. Kukaan ei uskalla inahtaakaan yhtiön hallituksen tai isännöitsijän toiminnasta. Yhtiökokouksen jälkeen kyllä monet mutisevat, kuinka olisi pitänyt sanoa, mutta.. Yleensä isännöitsijä ja hallituksen pj istuvat rinnan ja yrittävät ohjailla kokouksen kulkua mielensä mukaan. Lampaat keritään ilman vastarintaa. Susi yrittää parhaansa mukaan

Yhtiökokousesittelyt

Taloyhtiössämme asian esittely yhtiökokouksessa on puutteellinen. Siellä tuodaan esiin vain hallituksen/isännöitsijäe esitys, mutta esittelyssä ei tuoda esiin ehdotuksen hyviä ja huonoja puolia tai muita päätösehdotuksia ja niiden plussia tai miinuksia. Yhtiökokouksen osanottajatkaan eivät aina tiedä, että heillä on oikeus vaatia sellaista esittelyä, jonka perusteella tietämätönkin voi tehdä perustellun päätöksen.

Jäteasiaa

Jätteet vaaditaan lajittelemaan Ja ongelma-ja elektroniikkajätteet pitää viedä erikoisasemalla. Asia on sinänsä hyvä. Jätteiden käyttö on nykyisin puhdasta bisnestä. En ole missään kuullut tai lukenut, paljonko se tuottaa, mutta kun alkumateriaali on ilmaista, niin kate on varmaan hyvä. Taloyhtiöiden pihoille tulee saada myös paikka elektroniikka, akku- ym. jätteille. Myös huonekalut tulisi saada hoitaa kontteihin.

Putki- ja sähköremonttien kustannukset tasapuolisemmiksi

Yksi tärkeä periaate laissa on yhdenvertaisuusperiaate, joka ei toteudu taloyhtiön putki-, sähköjohto-, parveke-, ja autohalli-/talliosakkeiden osalta, kun maksuosuudet ovat asunnon pinta-alan suhteessa. Ymmärrän taloyhtiön katto-, ikkuna-, ulkoseinä- ja patteriremonttien maksun neliöiden perusteella, koska työtä erikokoisissa asunnoissa on suunnilleen neliöiden suhteessa.

Perustetaan osakkaan etua ajava organisaatio

Tällä hetkellä ei tietääkseni ole osakkaan etua ajavaa organisaatiota. Hallituksen ja isännöitsijän mielivaltaan vastaan pitää osakkaalla olla mahdollisuus saada puolueetonta apua.

Osakkaan on vaikea saada puolueetonta juridista apua, jos kyse ei ole jostain isosta (ja rahakkaasta) asiasta. Pääkaupunkiseudun lakimiehet ovat hyvin työllistettyjä,

eikä heitä kiinnosta pikku riidat.