Siirry sisältöön

Kameravalvonta parantaa taloyhtiön turvallisuutta?

Kameravalvonta taloyhtiöön

Ehkä jo seuraavassa yhtiökokouksessa nousee esille kysymys siitä, pitäisikö hankkia kameravalvonta taloyhtiölle – jos sitä ei siis ole jo hankittuna. Kameravalvontaa käyttävät monet taloyhtiöt, yritykset, yhteisöt, yksityishenkilöt ja viranomaiset. Kameravalvonnan tarkoitus on ennaltaehkäistä rikollisuutta ja avustaa erilaisten rikosten, ilkivallantekojen tai onnettomuuksien selvittelemisessä. Kameravalvonta tuottaa jatkuvaa kuvainformaatioita kiinteistössä tai sen pihamaalla käynnissä olevista tapahtumista. Mitä laadukkaampi kamera, sen parempaa kuvaa se tuottaa. Tänä päivänä valvontakamerat tuottavat pääsääntöisesti värikuvaa. Valvontakameran nauhalta on helppo selvittää tapahtumien – esimerkiksi murtovarkauden – kulku ja ehkä jopa tunnistaa syyllinen. Hyvälaatuisissa valvontakameroissa on liiketunnistin ja tasokkaat valot, joilla ne ottavat hyvää kuvaa yölläkin. Kohde saattaa olla tunnistettavissa useiden kymmenien metrien päästä. Mikäli resurssit eivät riitä tällaisiin, lähinnä ammatti- ja yrityskäyttöön suunniteltuihin kameroihin, kannattaa varmistaa, että pihan valaistus tukee kameran toimintaa. Luonnonvalo on kortilla varsinkin talvisin. Silloin ulkovalojen pitää olla toiminnassa ja valaisimien sijoitettu oikein valvontakameroihin nähden.

Kameravalvontajärjestelmä koostuu kaapeloinnista, kuvantallentimisista, monitoreista ja tietenkin itse kameroista, joita suositellaan kiinnittämään ainakin ovien välittömään läheisyyteen. Moderni kamerajärjestelmä saattaa lähettää reaaliaikaista etäkuvaa vartiointiliikkeeseen, jossa kameroita seuraavat työntekijät havaitsevat heti kaikki poikkeustilanteet. Kamerajärjestelmä saattaa olla varustettu rikosilmoitinjärjestelmällä, mikä lähettää hälytyksen vartiointiliikkeelle heti havaitessaan varkauden. Rikosilmoitinjärjestelmän lisäksi kameravalvonta on saatettu varustaa lisäosilla, mitkä lähettävät hälytyksen myös tulipalosta, vesivahingosta tai ikkunan rikkomisen kaltaisesta ilkivallanteosta. Ovihälytin kertoo, jos ovi avataan siihen aikaan, kun tilassa ei pitäisi liikkua kenenkään luvallisella asialla olevan. Valvontajärjestelmässä voi olla myös esimerkiksi häkäilmaisin. Vaikka kameravalvonta ei olisi näin kehittynyt ja monipuolinen, riittää pelkkä tieto tallentavien valvontakameroiden olemassaolosta ehkäisemään monet rikokset, murrot, varkaudet ja ilkivallanteot. Kameravalvonnasta kannattaakin varoittaa näkyville paikoille sijoitetuilla kylteillä ja tarroilla.

Kameravalvontaa säätelevät useat lait

Älä kuvaa

Valvontakameroiden käyttöön ottaminen ei vaadi lupakäytäntöjä tai viranomaismaksuja, mutta ennen kuin valvontakameroita alkaa asentaa, on asiaan syytä perehtyä huolella, jotta välttyy rikkomasta lakia. Henkilöitä ei saa kuvata ja videoida missä vain. Omakotitalon omistaja saa hankkia kiinteistöönsä ja tontilleen niin paljon kameroita kuin huvittaa, mutta niiden tulee kuvata vain hänen tontillaan tapahtuvaa toimintaa.

Rikoslain mukaan kotirauhan suojaamassa paikassa tapahtuvan toiminnan kuuntelu, katselu, kuvaaminen tai tallentaminen on rangaistavaa. Kotirauha suojaa asunnot, myös loma-asunnot ja – yllättävää sinänsä – hotellihuoneet, asuntoautot, teltat ja kerrostalojen porraskäytävät. Myös kerrostalon tai rivitalon asukkaiden yksityisalueeseen kuuluvat pihat ja piharakennukset ovat kotirauhan piirissä.

Asukas saa asentaa omaan asuinhuoneistoonsa tai autotalliinsa valvontakameroita, mutta ilman kaikkien taloyhtiön asukkaiden suostumusta hän ei saa alkaa kuvata porraskäytävän tai esimerkiksi pyörävaraston tapahtumia. Jos taloyhtiön hallitus esittää valvontakameroiden hankkimista porraskäytävään, pihalle tai sinne pyörävarastoon, on otettava huomioon yhteisön päätöksentekoon liittyvät normit. Porraskäytävää saa kuvata vain kaikkien kyseisen portaan asukkaiden suostumuksella. Jos kyse on piha-alueesta, parkkipaikasta tai siitä fillarivajasta, riittää taloyhtiön toimivaltaisen toimielimen enemmistöpäätös. Saunatiloihin, pesuhuoneisiin, wc-tiloihin tai pukuhuoneisiin ei valvontakameroita saa lainkaan laittaa. Asunto-osakeyhtiöissä päätös kameravalvontaan siirtymisestä tai kameroiden lisäämisestä voidaan tehdä vain yhtiökokouksessa, osakeyhtiössä asiasta on päätettävä yhtiön hallituksen kokouksessa.

Secured

Kaikki valvontakameroilla tallennettu kuva on henkilötietolain piirissä. Tämän lain takia kameravalvonnan tulee olla asiallisesti perusteltua, ja valvonnan kohteeksi joutuvalle on ilmoitettava tietojen keräämisestä. Jos valvontakamera tallentaa, on se erikseen ilmoitettava. Ilmoitukseksi riittävät tarrat ja kyltit, joista pihalla liikkuvat huomaavat, että kiinteistö on turvattu kameravalvonnalla. Taloyhtiön on lisäksi laadittava kameravalvonnalla saatavista henkilötiedoista (kuvasta tai äänestä, joista henkilön voi tunnistaa) rekisteriseloste, minkä tulee olla kaikkien saatavilla. Rekisteriselosteeseen on merkittävä muun muassa henkilötietojen käsittelyn tarkoitus ja rekisterinpitäjän yhteystiedot. Vaikka kameravalvonnasta vastaisi esimerkiksi jokin vartiointiliike tai muu turva-alan yritys, henkilötietolain mukaisena rekisterinpitäjänä pidetään edelleen toimeksiantajaorganisaatiota eli taloyhtiötä. Selosteesta pitää käydä ilmi myös tietojen suojauksen periaatteet. Vanhat videotallenteet on hävitettävä heti, eli niitä ei saa arkistoida. Tietosuojavaltuutettu suosittelee arvioimaan videotallenteiden tarpeellisuuden viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa tallennuksesta. Jos kuvatuksi tullut henkilö haluaa nähdä tai kuulla, millaista informaatiota hänestä on tallennettu, on tällä henkilötietolain mukainen tarkastusoikeus itseään koskeviin kuvatallenteisiin. Sillä ei ole väliä, onko henkilö taloyhtiön asukas, ohikulkija vaiko kiinteistössä työskentelevä siivooja.